content/Aare_Leikola.jpg

Metalliteos laajentaa toimitilojaan Elimäenkadun ja Kuortaneenkadun kulmatontilla 1930-luvun loppupuolella. Puurakenteinen rakennus sai työntekijöiltä lempinimen Siperia. Paljon puhuttuja alapohjan tuuletusongelmia ei ollut, sillä rakennuksessa oli aito maalattia.

content/elimaki_l.jpg

content/siperia_l.jpg

Metos valmisti maailman ensimmäisen tehdasvalmisteisen sähkökiukaan vuonna 1938. Kiuas toimitettiin SOK:n konttoriin Vaasaan ja koelöylyt otettiin rantasaunassa Tuusulassa Rusutjärvellä. Metos luopui kiukaiden valmistuksesta vuonna 1983.

content/kiuas_l.jpg

Vuoden 1938 tulipalo tuhosi merkittävän osan Metoksen tuotantotiloista. Kuvassa sammutustyöt käynnissä.

content/tulipalo_l.jpg

Vuonna 1940 Metos toimitti padat Helsingin olympialaisiin. Kisat jäivät sodan vuoksi pitämättä, mutta padat palvelivat Helsingin Elintarvikekeskuksella yli 40 vuoden ajan. Tämä valokuvan yksilö pääsi todellisen tehokäytön jälkeen edelleen täydessä käyttökunnossa Metoksen museoon.

content/olympiapata_l.jpg

Metos on valmistanut myös muutamia kuluttajatuotteita. Yksi tunnetuimpia on metallinen säästölipas, joita on tehty 1940-1950-luvulla ainakin ovaalin, suorakulmion ja neliön muotoisilla pohjalevyillä. Lippaan pohjaan on stanssattu O/Y Metalliteos ja pankkia osoittava numero. Kirpputoreilla ja nettihuutokaupoissa lippaiden hinta vaihtelee kunnon mukaan 20-65 euron välillä.

content/lipas_l.jpg

Vuonna 1950 alkunsa saanut Metos Uutiset on yksi alan luetuimpia asiakaslehtiä. Kuvassa lisäksi vuoden 1971 ravintolapuolen erikoisnumero, joka esitteli juuri valmistuneen Tampereen Näsinneulan Metos-keittiön. Trendejä esitelleessä artikkelissa väitettiin, että "pizza on tulossa".

content/mu50_l.jpgcontent/mu71_l.jpg

Ennen Keravalle muuttoaan Metoksen myyntinäyttely on sijainnut vuosien saatossa Helsingissä useassa eri osoitteessa, muun muassa Mannerheimintiellä, Fennian talossa, Arabiassa, Elimäenkadulla ja Yrjönkadulla. Kuva on vuonna 1956 ovensa avanneesta Yrjönkadun näyttelystä Hotelli Tornia vastapäätä.

content/yrjonkatu_l.jpg

Koulutus on kuulunut jo 1950-luvulta lähtein Metoksen toimintaan. Eri puolella maata järjestetyt emäntäpäivät olivat aikanaan niin suosittuja, että kaikki halukkaat eivät mahtuneet mukaan. Ilmoitus on vuodelta 1957.

content/kurssi_l.jpg

Keittiöiden laitekannan kasvaessa huollosta tuli yhä tärkeämpi osa palvelukokonaisuutta. Metos-huollon perustamisvuotena voidaan pitää virallisesti vuotta 1962, jolloin siitä muodostettiin oma tulosyksikkö. Kuvassa Turun huoltopisteen edessä Ampumakentäntiellä kuvattu huoltoauto silloin joskus, kun ajoneuvojen rekisterikilvet olivat vielä mustapohjaisia.

content/huolto_l.jpg

Vuonna 1965 päivänvalon nähnyt Metos Micronic oli ensimmäinen Suomessa valmistettu mikroaaltouuni. Uunissa on saman verran tehoa kuin nykyisissä pienissä kotitalousmikroissa. Tehovajaus kuittaantuu tyylikkäillä yksityiskohdilla, kuten nestejäähdytyksellä ja tiikistä valmistetuilla puulistoilla.

content/micronic_l.jpg

Keravan toimitilat ovat rakentuneet useassa eri vaiheessa vuosina 1963-2002. Tältä näytti tontilla vuonna 1964, kun tehtaan ensimmäinen vaihe oli valmis. Tontti on osittain presidentti Juho Kusti Paasikiven entisillä maatalousmailla.

content/kerava_l.jpg

Pesukoneita on tehty Metoksella aina 1940-luvulta lähtien ja tänä päivänä yritys on tällä tuotealueella yksi Euroopan merkittävimpiä valmistajia näyttäen lukuisilla patentoiduilla innovaatiollaan suuntaa koko toimialalle. Kuvan 1960-1970-lukujen vaihteessa myydyssä Metos 015:ssä oli uutuutena veden paineella tapahtuva kuvunnosto, jonka venttiilit ovat nähtävillä koneen oikealla sivustalla.

content/Master15_l.jpg

Metos otti keittiösuunnittelun palveluvalikoimaansa jo 1950-luvulla. Tuohon aikaan panostus oli uraauurtava, sillä ammattikeittiöala oli monen muun toimialan tavoin hyvin tuotantokeskeistä. Oheinen kuva on otettu 1979, jolloin tietokonepohjainen AutoCad-järjestelmä ei ollut vielä käytössä.

content/supa_l.jpg

Kiertoilmauuni oli 1970-luvun kuumin laiteinnovaatio. Mainoksessa kehuttuja Metos Finnchef-uuneja on edelleen käytössä.

content/finnchef_l.jpg

M/S Skandinavia sai monen muun loistoristeilijän tavoin 1980-luvulla Metos-keittiön. Neitsytmatka alkoi New Yorkista World Trade Centerin tornien juurelta. Laiva purjehtii edelleen Karibialla, mutta kuvassa näkyviä vuonna 1972 valmistuneita kaksoistorneja ei enää ole.

content/risteilija_l.jpg

Metoksen järjestämät koulutustilaisuudet ovat olleet aina suosittua. Vuonna 1985 otetussa kuvassa Veijo Vanamo luennoi täydelle salille laitenäyttelyn yhteydessä olevassa koulutusluokassa.

content/vanamo_l.jpg

1990-luvun huipputuote oli Culino-pata ja Culimix-sekoitin. Vuonna 1997 Culino voitti maineikkaan Apria-palkinnon Ranskassa Equip´hôtel -messuilla.

content/culino_l.jpg

Metoksen oma huoltoverkosto laajeni 1990 luvulla kattamaan koko Suomen. Tuolloin aloitettu asennettujen laitteiden ja niille tehtyjen huoltotoimenpiteiden systemaattinen kirjaaminen tietokantoihin nosti palvelun nopeuden aivan uudenlaiselle tasolle.

content/auto_l.jpg

Metos Center valmistui Keravalle vuonna 2002.

content/center_l.jpg